Huisvesting is een publieke voorziening

6 november 2023

Antoon van Baal aan het woord

Antoon van Baal is fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad van Goirle. Hij geeft zijn mening over het thema Huisvesting uit het verkiezingsprogramma van GroenLinks/PvdA. Landelijke besluiten hebben ook invloed op de gemeentes. Een positieve uitslag van GroenLinks/PvdA bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 22 november heeft ook een positief effect op de ontwikkelingen in de gemeentes.

Ben je tevreden over het programma huisvesting?

Het programma staat als een huis maar komt alleen van de grond met veel stemmen op 22 november.

In het programma van GroenLinks/PvdA wordt volkshuisvesting een publieke voorziening genoemd. Wat wordt daarmee bedoeld?

In de loop van de tijd lijkt het soms of woningbouwcorporaties zich meer en meer gaan gedragen als gewone marktpartij. Dat zijn ze niet. Volkshuisvesting is hun opdracht met het bouwen van betaalbare en duurzame woningen. Dat moet prioriteit krijgen en de overheid kan daarbij helpen. Jongeren kunnen vaak geen woning vinden, terwijl iedereen recht heeft op een dak boven het hoofd. We zetten daarom ook in op betaalbare gezamenlijke woonvormen voor alleenstaanden, samengestelde gezinnen, ouderen en mensen met een beperking die onze zorg nodig hebben.  Woningen voor jongeren moeten nadrukkelijk aandacht krijgen.  Als jongeren in de dorpen niet meer betaalbaar kunnen wonen, zet de vergrijzing daar nog sterker door met alle nadelen van dien voor een gemeenschap.

Ook moet de kwaliteit van betaalbare woningen op peil zijn. Duurzaam bouwen en op duurzaamheid verbeteren waar dat kan en nodig is.

Om te voorkomen dat de bouw in slechte economische omstandigheden instort, willen we een doorbouwgarantie introduceren d.w.z. dat als het voorverkooppercentage de 70% niet haalt, er toch doorgebouwd kan worden.

Wat wordt bedoeld met wooncorporaties van en voor de samenleving?

Woningbouwcorporaties krijgen weer de mogelijkheid te bouwen voor de lagere – en middeninkomens.  Woningbouwcorporaties moeten weer sociale instellingen worden van en voor de gemeenschap: huurders en bewonerscommissies krijgen meer zeggenschap. De corporaties hoeven geen winst te maken en er moet financiële ondersteuning komen voor armlastige wooncorporaties. Zij moeten er niet meer naar streven om als projectontwikkelaars te fungeren. Daarom, geen winstbelasting meer voor de corporaties, zodat de middelen aan noodzakelijke nieuwbouw gespendeerd kunnen worden.

Is de uitbouw van de sociale huur naar naar30% realistisch?

In onze gemeente halen we dat nog niet, hoewel we steeds dichterbij die 30% komen. De uitverkoop van sociale huurwoningen moet overigens aan banden gelegd worden. Landelijk moet de 30%-norm gehaald kunnen worden, mits we kunnen deelnemen aan een nieuwe coalitie en met de coalitiepartners goede afspraken over huisvesting kunnen maken.

Hoe kunnen bestaande woningen beter benut worden?

Door optoppen, splitsen te stimuleren en modulair bouwen te stimuleren van bestaande woningen.  Leegstand tegengaan, en ruimte voor flexwonen en tiny houses. Beter isoleren en de subsidies hiervoor vooral ten goede laten komen aan de lagere – en middeninkomens. Dat maakt het wonen voor de mensen met een kleine portemonnee aangenamer.

Hoe kan er meer geïnvesteerd worden in wonen voor ouderen?

Van een integrale aanpak voor wonen, welzijn en zorg moet werk gemaakt worden. Gemeentes krijgen verantwoordelijkheid om samen met huurders, zorgorganisaties, woningcoöperaties en bewonersinitiatieven een woon-zorgvisie te ontwikkelen.

Het Initiatief voor het samenbrengen van belangengroepen, zou bij de gemeentes moeten liggen.

Wat verstaat GroenLinks/PvdA onder fatsoenlijk wonen? Welke rol kan een verhuurdersvergunning daarbij spelen?

Een verhuurdersvergunning kan een rol spelen als verhuurders zich misdragen. Als zij zich niet aan de regels houden, volgen boetes en als ultieme sanctie een huurverbod. Gemeentes zouden een rol moeten krijgen in het beslechten van huurconflicten.

Daar waar mogelijk regiefuncties bij de gemeentes neerleggen, is belangrijk, omdat zij bij uitstek op de hoogte zijn van lokale zaken.

Kortom, stem GroenLinks/PvdA voor meer regie bij volkshuisvesting!