Op weg naar een mooiere wereld
Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten op 15 maart bepaalt de kiezer niet alleen de toekomst van de provincie maar óók die van het land. Kiezen we voor ieder-voor-zich óf voor saamhorigheid? Proberen we de tweedeling in het land kleiner te maken? Doordat de samenstelling van de Eerste Kamer bepaald wordt door de Statenverkiezingen, hebben deze verkiezingen op 15 maart ook een belangrijke nationale impact. De komende weken maakt de kiezer in Goirle in GB kennis met de provinciale kandidaten van de PvdA. In dit interview komt Saskia van Hulten, de nummer vier van de lijst, aan het woord.
Wie is Saskia van Hulten?
Vanwege het beroep van haar vader volgde zij onderwijs in vier continenten en studeerde af aan de TU Delft. Saskia komt uit een politiek nest waar de politiek haar met de paplepel ingegeven werd. Zij verbleef vijf jaar in China waar zij, om echt contact te kunnen leggen met de lokale bevolking, de taal leerde spreken. In het dagelijks leven werkt ze als projectleider voor de gemeente Eindhoven aan het Stedelijk Klimaatcontract. In Eindhoven is Van Hulten actief in allerlei vrijwilligersrollen die vooral te maken hebben met duurzaamheid.
Waarom wil je Statenlid worden?
Met veel thema’s die op provinciaal vlak spelen heb ik veel affiniteit vanuit mijn technische achtergrond. Maar bovenal wil ik mijn kennis en ervaring inzetten om de wereld een beetje mooier achter te laten voor onze kinderen. Mijn 17-jarige dochter maakt zich enorme zorgen om de klimaatcrisis, ik voel een grote verantwoordelijkheid om nu tot oplossingen voor haar generatie te komen.
Wat kan je als Statenlid daarin betekenen?
We zitten in een klimaat- en biodiversiteitscrisis. Op veel fronten zijn de grenzen bereikt. We moeten af van het idee dat economische groei een doel op zich is. Wat mij betreft staat het welzijn van de mensen voorop. De provincie kan grote slagen maken. De transitie naar een duurzame landbouw draagt bijvoorbeeld bij aan een schonere lucht, waardoor we langer en gezonder leven. Het levert ook de grondstoffen op voor biobased en circulaire materialen, die hard nodig zijn om klimaatneutrale woningen te bouwen. Deze transitie kan alleen slagen als iedereen mee kan komen, ook daarvoor voel ik een belangrijke verantwoordelijkheid.
Waar ligt je kracht?
Voor mensen in een kwetsbare positie en voor grote maatschappelijke belangen kom ik op. Ik kan ontwikkelingen goed overzien en leg gemakkelijk verbanden tussen verschillende onderwerpen. Ik ben nieuwsgierig en ga graag met mensen in gesprek, wat beweegt hen, waar lopen ze tegen aan, wat hebben ze nodig.
Kan je internationale achtergrond iets toevoegen aan je rol als Statenlid?
Ja, dat denk ik wel. Ik heb gezien hoe de enorme kloof tussen arm en rijk in andere landen de samenleving verdeelt, in Nederland is het nog niet zo extreem, maar je ziet wel dat de kansenongelijkheid toeneemt. Dat moet een halt toegeroepen worden en daar zal ik me voor inzetten.
Een andere waardevolle ervaring die ik meeneem, is dat ik met mensen van heel verschillende culturele achtergronden heb kennis gemaakt en met plezier mee heb samen gewerkt. Ik ervaar andere culturen als een enorme rijkdom: het geeft weer andere perspectieven. en daardoor ben ik zelf ook anders naar sommige van mijn eigen gewoontes gaan kijken.
Waarom moet Goirle gaan stemmen op 15 maart?
Er valt echt wat te kiezen! De afgelopen jaren is de kloof in de samenleving toegenomen, met een linkser beleid kunnen we een veel socialer en duurzamer beleid voeren. Sociaal voor iedereen!