8 maart 2023

Provinciaal beleid betreft ook Goirle

Bij de verkiezingen van de Provinciale Staten op 15 maart bepaalt de kiezer niet alleen de toekomst van de Provincie maar ook die van het land. Kiezen we voor ieder voor zich of voor saamhorigheid? Proberen we de tweedeling in het land kleiner te maken? De samenstelling van de Eerste Kamer wordt op 30 mei door de Statenverkiezingen van 15 maart bepaald. Na de top vier van de PvdA- lijst, komt nu Pernell Criens, lijstduwer en politiek leider van de PvdA in Goirle en Riel aan het woord. Met zo’n negenhonderd stemmen  bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar is zij een stemmentrekker van de eerste orde.

Waarom sta je op de lijst?

Ik ben door het Gewest Brabant gevraagd om lijstduwer te zijn. Het initiatief lag niet bij mij. De PvdA vindt het belangrijk dat de bestuurslagen goed samenwerken. Als fractievoorzitter in de raad is er een directe lijn met de Statenfractie.

Dat partijstandpunt is duidelijk maar hoe sta je daar persoonlijk in?

Ik sta op de lijst van de PvdA (nummer 32), omdat ik wil dat alle Brabanders goed kunnen wonen, werken en leven. In harmonie met elkaar en met de natuur. Als de juiste personen aan het roer staan, is de kans het grootst dat onze kinderen en kleinkinderen een sociale, groene toekomst tegemoet gaan.

Voor veel kiezers is niet duidelijk wat de provincie voor hen en voor de gemeente kan  betekenen?

Wat in de Provincie wordt besloten, raakt ons allemaal in het dagelijks leven. Hier worden belangrijke knopen doorgehakt. Het beïnvloedt ons wonen, de natuur, het ondernemen, hoe we reizen, en ga zo maar door.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen?

De grootste problemen op dit moment zijn woningnood en stikstof. Deze bijten elkaar, dus het moet anders, beter, gezonder. In Brabant is veel kennis over andere woonvormen, flexwonen en het transformeren van bestaande panden. Maar ook over hergebruik en natuurlijke materialen. Er zijn innovaties op het gebied van energiezuinigheid en wateropvang. De provincie kan en moet gemeenten de goede kant op duwen. Dat kan door samenwerking, innovatie, denkkracht en financiële steun. Op de traditionele manier doorgaan, is geen optie. Helaas spelen er vaak tegengestelde krachten. In afgelegen gebieden is openbaar vervoer nodig, maar juist die lijnen sluiten. Biologisch boeren is beter voor mens, dier en milieu, maar voor velen een brug te ver. Teveel energie opwekken is lastig, want we kunnen het niet verwerken. De biodiversiteit moet herstellen, maar de bodem blijft verzuren. We hebben de Provincie hard nodig om al deze puzzels goed te kunnen leggen.

Welke punten in het programma zijn vooral voor Goirle belangrijk?

Betaalbaar wonen voor jong ven oud,  behoud van cultuur en sportvoorzieningen, zorg voor de natuur, toekomstperspectief voor boeren, energietransitie, gezonde lucht, goede waterhuishouding. Tja, eigenlijk heeft alles betrekking op Goirle.

Waarom is het belangrijk om naar de stembus te gaan?

Veel onderwerpen zijn decennia lang voor ons uitgeschoven, waardoor  urgente problemen zijn ontstaan. Nu moeten belangrijke beslissingen genomen worden om wonen, werken, milieu en de andere terreinen met elkaar in balans te brengen.

Ga daarom stemmen!