12 maart 2022

PvdA nam en neemt verantwoordelijkheid

De PvdA is een partij die altijd haar verantwoordelijkheden neemt en, indien gevraagd, bestuurders levert. In dit artikel maakt de lezer kennis met vier oud-wethouders van de PvdA die allen op de lijst voor de verkiezingen van 16 maart staan. Zij staan niet op verkiesbare plaatsen maar zij denken met andere leden mee in het overleg van de fractieachterban waarin zij hun bestuurservaring en wijsheid inbrengen. Henk Renders, voorzitter PvdA Goirle en Riel sprak met hen.

Sjef Verhoeven, nummer 11 PvdA Goirle en Riel

Een bekende naam op de kandidatenlijst van de PvdA is die van Sjef Verhoeven. Sjef was twaalf jaar wethouder in Goirle en daarna nog drie jaar in Oisterwijk. Hij kent het lokale bestuur als geen ander. Hij was onder andere lange tijd bestuurlijk verantwoordelijk voor het zogenaamde sociale domein maar ook voor grote projecten, zoals het cultureel centrum Jan van Besouw, diverse woningbouwlocaties in Goirle en Riel en het KVL-terrein in Oisterwijk.

Hoe kwam je in de politieke terecht?

Ik ben in 1996 na de gemeentelijke herindeling met mijn vriend Jan Schellekens in de lokale politiek terecht gekomen maar landelijk stem ik al mijn hele leven op PvdA. Als zoon uit een arbeidersgezin heb ik kansen gekregen en ik vind dat dat voor iedereen zou moeten gelden.

Wat is de rol van de overheid?

De overheid moet voorwaarden scheppen zodat mensen die kansen ook krijgen op een fatsoenlijke woning, een fatsoenlijk inkomen en een veilige omgeving. Het ondersteunen van mensen die al dan niet tijdelijk een steuntje in de rug nodig hebben is geen liefdadigheid maar is investeren in de maatschappij; een kwestie van beschaving. Ook moeten we zuinig zijn op de natuur om ons heen. Niet door dwang en verbod maar door te laten zien en laten ervaren hoe mooi die is.

En de rol van een politieke partij zoals de PvdA?

Een politieke partij moet daarom niet alleen dingen roepen en vervolgens aan de kant blijven staan of goed voor zichzelf zorgen. Een politieke partij moet bestuurlijke verantwoordelijkheid durven dragen, moet kunnen samenwerken en soms compromissen aanvaarden.

De PvdA kan dat en doet dat op basis van sociaal democratische uitgangspunten en op basis van solidariteit. Onze gemeente heeft die bestuurskracht hard nodig. Laten we in Goirle het voorbeeld geven.

Stem PvdA!

Ton Horn, nummer 12 PvdA Goirle en Riel

Een opmerkelijke naam op de Goirlese lijst van de PvdA is die van Ton Horn. Opmerkelijk, omdat Ton Horn een indrukwekkende bestuurlijke carrière heeft. Onder meer commissaris bij de Rabobank, wethouder in Tilburg, voorzitter raad van toezicht van grote zorgorganisaties, formateur van colleges van B&W in een aantal gemeenten, bestuurder van culturele instellingen. En ook vaak met de voeten in de klei gestaan bij het oplossen van serieuze problemen in bijvoorbeeld de ouderenzorg en de jeugdzorg. Verdiensten waarvoor hij ook werd onderscheiden als ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Waarom wil je als rasbestuurder op de lijst van de PvdA?

Ik ben al mijn hele volwassen leven sociaaldemocraat. De PvdA heeft grote verdiensten voor dit land. En ook lokaal veel uitstekende bestuurders en raadsleden geleverd. Wat de PvdA kenmerkt is het vermogen om aandacht voor zwakkeren te combineren met een goed zicht op de toekomst. Aan beide heeft Goirle behoefte. Woningbouw moet op gang komen. We moeten meer aandacht hebben voor mensen die het moeilijk hebben. De culturele sector in Goirle heeft erg geleden onder financieel gedreven kaalslag. Ik weet dat de mensen op onze lijst daar verstandige en haalbare oplossingen voor hebben. We hebben een fantastische natuur die veel aandacht nodig heeft. Daar zet ik me met mijn ervaring graag voor in.

Wat verwacht je van de verkiezingen?

Allereerst hoop ik op een hoge opkomst. Mensen onderschatten wel eens hoe belangrijk lokaal bestuur is voor tal van zaken. Ik hoop dat er dan snel een coalitie komt, met de PvdA, met een werkbare meerderheid want er is veel werk aan de winkel in Goirle en Riel. En onze lijsttrekker Pernell Criens, een ervaren en uitstekend raadslid, wordt een uitstekende wethouder.

Jan Loonen, nummer 13 PvdA Goirle en Riel

Jan Loonen was tien jaar (1986-1996) wethouder voor de PvdA in Goirle en daarvoor tien jaar raadslid voor het PAK (Progressief akkoord Goirle). Destijds was Jan Eijsermans wethouder. Samen hebben ze voor de Goirlese burgers veel bereikt.

Herinner je je nog een anekdote uit je tijd als wethouder?

Ja, over wisselende verantwoordelijkheden. Het ging over de komst van een golfbaan op Nieuwkerk. Bij de behandeling van het raadsvoorstel om de golfbaan mogelijk te maken, was ik de vertolker van de tegenstem van de PvdA-fractie. Jan Eijsermans verdedigde het collegestandpunt succesvol want het voorstel werd bij raadsmeerderheid aangenomen. Korte tijd daarna voor de zomer van 1986, mocht/moest ik – als opvolger van Jan Eijsermans – het raadsbesluit uitvoeren.

Was je als bestuurder actief op meer fronten?

In die tijd was ik ook voorzitter van het gewestbestuur van de PvdA-Brabant-West. Zodoende was ik ook lid van het landelijk partijbestuur. Daar voerde ik onder meer de strijd voor de zelfstandigheid van Goirle. Jacques Wallage pestte mij ermee en wenste me veel succes, want partijgenoot Dick de Cloe, woordvoerder herindelingen van de Tweede Kamerfractie, was voor indeling bij Tilburg. Samen met burgemeester Peter van den Baar en gemeentesecretaris Cees Troost trokken wij vervolgens op naar Den Haag, waar we op de werkkamer van De Cloe contact hadden met de medewerker van Johan Remkens (VVD). Cees Troost en de medewerker van Remkens hebben de herindelingstekening gemaakt, die de basis vormde voor de latere besluitvorming. Dick de Cloe legde zich neer bij het compromis.”

Waarom nu PvdA stemmen?

Sociale rechtvaardigheid, is het kernbegrip dat Loonen als eerste benoemt. Het is een wereldwijde strijd voor gelijkwaardigheid tussen mensen die nog lang niet gestreden is en momenteel dicht bij huis grof geschonden wordt.

Op lokaal niveau heeft de PvdA altijd veel werk gemaakt van sociale woningbouw, de 60-40-verhouding was ooit heel gewoon. De strijd om (sociale) woningbouw duurt voor, tegenwoordig ook voor arbeidsmigranten en vluchtelingen.

Guus van der Put, nummer 17 PvdA Goirle en Riel

Als oud-directeur van Cultureel Centrum Jan van Besouw is Guus van der Put in Goirle een bekende verschijning. Van 1990 tot 2006 stond hij aan het roer van de huiskamer van Goirle. In die tijd gaf hij mede vorming aan de omvorming van het oude gemeenschapshuis naar een cultureel centrum, dat tot in de wijde omgeving goed bekend staat. In het begin van de jaren 1990 begon hij met het programmeren van theatervoorstellingen en in de loop van de tijd is de theaterzaal uitgegroeid tot een plek waar artiesten graag te gast zijn. Dat is ook te zien aan de vele bekende namen die hier al mochten optreden. In de periode 1990 – 1994 en van 2010 tot 2014 was Guus lid van de gemeenteraad voor de PvdA. Van 2014 tot en met 2018 was hij werkzaam als wethouder in onze gemeente.

Wat betekende de PvdA voor jou?

‘Als kind uit een arbeidersgezin heb ik volop kansen gehad op goede scholing en heb mede daardoor een mooie maatschappelijke carrière kunnen opbouwen. Dat zijn nou juist de kernwaarden waar de PvdA voor staat: goede scholing, goede en betaalbare huisvesting, een fatsoenlijk inkomen en goede sociale voorzieningen. Het is de reden waarom ik al mijn hele leven op de PvdA stem. Onze partij staat voor deze waarden en levert geen loze beloften in de waan van de dag’.

Moet de PvdA besturen?

We zijn een stabiele partij die ook de bestuursverantwoordelijkheid niet schuwt. Als we daartoe de kans krijgen, willen we dan ook zeker deelnemen aan het nieuwe college van burgemeester en wethouders. Het doet pijn in mijn culturele hart dat de gemeente de afgelopen bestuursperiode harde bezuinigingen heeft doorgevoerd in de culturele sector. Met name de sluiting van de Muziekschool is onverteerbaar, omdat culturele vorming voor kinderen zo ontzettend belangrijk is!”

Van der Put sluit af met een stemadvies: Onze gemeente heeft goede bestuurders nodig en wij zijn in staat die te leveren! Stem daarom op de PvdA!