16 februari 2022

PvdA wil een veilig en levendig centrum

Leefbaar centrum

Wie het centrum van Goirle binnenrijdt of fietst wordt niet meteen enthousiast, maar het gaat de goede kant op en het kan zeker aantrekkelijker. In ons verkiezingsprogramma staat dat we een veilig en levendig centrum willen met een mix van winkels, horeca en woningen. Daar horen betaalbare woningen voor jong en oud bij. In de buurt van voorzieningen in het centrum, moet de bouw van appartementen voor senioren gestimuleerd worden. Ook meer groen in het centrum draagt bij aan de leefbaarheid, dat kan geen mens meer ontkennen.

Ziel terug in ons dorpshart

Wij hebben een duidelijke visie hoe we de ziel in ons mooie dorpscentrum terug willen brengen. Door meer variatie in het centrumgebied, in winkels en woningen waarbij aandacht is voor alternatieve woonvormen (bijvoorbeeld nieuwe woonvormen met gemeenschappelijke voorzieningen, zoals ‘seniorenhofjes’, collectieve projecten en kleinschalige woon-zorg initiatieven). Minstens zo belangrijk is het bouwen van starterswoningen en het aanvullen van sociale huurwoningen zodat gezinnen en jongeren eindelijk weer eens een goede kans hebben op fijn wonen waar iedereen recht op heeft. Gezinnen en jongeren dragen bij aan de leefbaarheid van een dorpscentrum.

Goed toeven

Natuurlijk vergeten we de horeca niet: een doorontwikkeling van het centrum waarbij De Hovel en het Kloosterplein een geheel worden, zorgt voor een groter, een logisch herkenbaar centrum waar het voor inwoners, fietsers en wandelaars goed toeven is op de terrassen. Door een optisch wandelpad aan te brengen van de Hovel naar het Kloosterplein wordt het eenvoudiger en veiliger voor voetgangers, rolstoelers, mensen met rollators, kinderwagens en kinderen. Eenrichtingsverkeer voor auto’s zou behouden kunnen worden maar de focus moet liggen op andere verkeersdeelnemers.

PvdA Goirle en Riel