18 januari 2022

PvdA wil onze Gouden Sociale Gemeente nog sterker maken

De PvdA heeft een ruime kandidatenlijst en een flinke achterban. Vanwege verschillende leeftijden en achtergronden, is er veel kennis en ervaring in huis. Het verkiezingsprogramma is makkelijk leesbaar. Bij thema’s die de komende vier jaar spelen zijn duidelijke doelen en actiepunten aangegeven. Hierbij enkele belangrijke onderwerpen uit het programma.

Gouden Sociale Gemeente

In 2017 kreeg Goirle de status van Gouden Sociale Gemeente. Daarna  volgden enkele magere jaren, waarbij de broekriem werd aangehaald. De PvdA bleef steeds hameren op het belang van sport en cultuur, het behoud van de bieb, verenigingen en buurthuizen. Breek je dit af, dan schiet je jezelf in de voet. Gelukkig staat nu in de beleidsvisie Goirle Glanst dat een sterk sociaal fundament van groot belang is. Het maakt het dorp niet alleen gezelliger, maar het scheelt uiteindelijk ook in de zorgkosten. De visie en vasthoudendheid van de PvdA heeft hier zeker toe bijgedragen.

Iedereen wil prettig wonen

De PvdA wil dat er in rap tempo gebouwd wordt voor jongeren en senioren, het liefst op loopafstand van de winkels. Zo kunnen lege winkelpanden omgevormd worden naar woningen. Ook op de Hovel, zodat het centrum nog levendiger en veiliger wordt. De bouw moet duurzaam en betaalbaar zijn. Er mag wel wat meer variatie, innovatie en creativiteit worden toegevoegd aan het  dorp. Gezamenlijk groengebruik moet een grotere rol gaan spelen in projecten.

Voorkom armoedestress en isolement

Brede welvaart levert meer gezondheid, zelfredzaamheid, veerkracht en veiligheid op. Dat is in het belang van iedereen. De PvdA wil armoedestress aanpakken en mensen weer perspectief bieden. Bijvoorbeeld door een schuldenpauze in te lassen en te werken aan herstel en persoonlijke ontwikkeling. De PvdA vindt het bizar dat in ons rijke land zelfs veel werkende mensen moeite hebben om rond te komen.

Een inspirerende, optimistische aanpak

De PvdA pleit voor een gemeentebestuur dat dicht bij de mensen staat en is blij met bijvoorbeeld het B-team, de Participatieraad, Duurzaam Riel Goirle en Plan C. Maar het moet ook voor individuele inwoners makkelijker zijn om met een wethouder goede ideeën uit te wisselen in een wekelijks spreekuur. De PvdA wil meer aandacht voor het inwonersplatform. Ook kan de gemeente jongeren en senioren vaker actief bij vraagstukken betrekken, om toekomstige uitdagingen beter aan te kunnen. In Goirle en Riel is veel sociaal goud voor handen en met een inspirerende, optimistische aanpak kan meer uit onze samenleving gehaald worden.

Alternatief

PvdA klaar voor 16 maart
Op de eerste rij v.l.n.r. Maggie de Jong, Maaike Delemarre, Pernell Criens en Antoon van Baal. Op de tweede rij v.l.n.r. Karen Molin, Sjef Verhoeven, Lucien van de Sanden, Wilma Robben, Henk Renders, Hans Groen en Jan Langenberg.