Door Henk Renders op 16 februari 2023

SAMEN IN BALANS VOOR EEN BETER BRABANT

Bij de verkiezing voor de Provinciale Staten op 15 maart bepaalt de kiezer niet  alleen de toekomst van de provincie maar ook van het land. Dee samenstelling van  de Eerste Kamer wordt bepaald door de provinciale verkiezingen op 15 maart. De kiezer in Goirle maakt in GB kennis met de provinciale kandidaten van de PvdA. In dit  artikel komt Kevin Hordijk, de nummer twee van de lijst aan het woord.

Wie is Kevin Hordijk

Kevin (39)  uit Tilburg werkt als manager bij een grote zorgverzekeraar in Brabant. Daarnaast is hij sinds een half jaar Provinciaal Statenlid. Hier deinsde het nieuwe statenlid er niet voor terug om meteen grote verantwoordelijkheid te nemen. Zo heeft hij het landbouwdossier onder zijn hoede en mocht hij als vicefractievoorzitter namens de partij het woord voeren bij de afgelopen begrotingsbehandeling.

De verkiezingen op 15 maart lijken spannend te worden. Verwacht je dat de gemoederen tussen de partijen hoog oplopen?

Vast, maar daar doe ik niet aan mee. Mijn motto is: met de kracht van samen ben je onverslaanbaar. Er is in Brabant ruimte voor boeren, woningen, recreatie en toekomstbestendige banen. Het kan allemaal, zolang we maar eerlijke en realistische keuzes maken.

Op dit moment houden we in de provincie 250.000 koeien, 5,4 miljoen varkens en 28 miljoen kippen. Als we daar niks in veranderen is er simpelweg geen (stikstof) ruimte om ook nog nieuwe woningen te bouwen in Brabant. Met iedere partij of persoon die ook ideeën of plannen heeft deze patstelling te doorbreken, ga ik graag in gesprek.

Hordijk:  “In Brabant hebben we een boerencultuur die we moeten koesteren. Je spreekt hier over generaties binnen boerenfamilies en een cultuur die gekoesterd moet worden. Tegelijkertijd weiger ik te accepteren dat megastallen ook bij dat cultureel erfgoed houden. Bij die megastallen zit wat mij betreft het issue: Goed werkende stalsystemen dragen zeker bij aan het reduceren van stikstofuitstoot, maar uiteindelijk is het houden van minder staldieren de beste manier om de uitstoot en stankoverlast permanent terug te dringen.”

Hoe zoek je als politicus de balans?

Door te luisteren naar alle belangen en voorstellen, en daarbij zelf ook verwonderd te blijven. Ik ben mij er erg van bewust dat ik als één van de 55 statenleden namens alle inwoners in de provincie spreek. Dat doe ik door scherp te varen op mijn moreel kompas en de normen en waarden die ik als zuiderling heb meegekregen. Daar voeg ik dan wel altijd optimisme en humor aan toe, omdat ik ook niet te stichtelijk over wil komen.

Waar leidt samen in balans toe?

Tot een gezond Brabant waar iedereen een thuis heeft, een  toekomstbestendige baan en genoeg groen en natuur om in te recreëren. Met de kracht van samen lossen we het stikstofprobleem op en verbeteren we de lucht-, bodem- en waterkwaliteit voor huidige en toekomstige generaties. Met de kracht van samen houden we Brabant bereikbaar voor de auto en zorgen we voor goed openbaar vervoer.

Wat wil je Goirle nog meegeven?

Om samen sterk te staan, moeten we eerst ook samen gaan stemmen. Hoe hoger de opkomst, hoe hoger het mandaat om Brabant nóg beter en mooier te maken en dus ook voor echte oplossingen te gaan in plaats van al dat pappen en nathouden dat ik de laatste jaren in de politiek zie. Dus ga stemmen op 15 maart.

Henk Renders

Henk Renders

Sedert 1978 woon ik naar alle tevredenheid in Goirle-Zuid. Ik heb me ruim veertig jaar bezig gehouden met onderwijs. De laatste tweeëntwintig jaar met de professionalisering van leerkrachten en vooral schoolmanagement vanuit Centrum Onderwijsontwikkeling van Avans+. Voor de PvdA heb ik een aantal jaren in de commissie Welzijn gezeten. Thans zet ik me in als

Meer over Henk Renders