PvdA-Statenlid Martijn de Kort aan het woord
Martijn de Kort is van de Statenfractie van de PvdA en staat tweede op de lijst voor de verkiezingen op 20 maart. Hij komt uit Vught maar heeft Midden Brabantse wortels. Martijn de Kort is geboren in Tilburg en opgegroeid in Loon op Zand. Hij zat op het Pauluslyceum en studeerde af op Tilburg University. Sinds een paar jaar woont Martijn de Kort in Vught. Martijn is een echte ondernemer. Zo richtte hij twee ketens van kapperszaken op o.a. BrainWash.
Volgens jou is er sprake van mismatch op de Brabantse arbeidsmarkt. Wat bedoel je daarmee?
De Brabantse economie doet het heel goed. Tegelijk zitten er nog steeds tienduizenden Brabanders werkloos thuis. Daar tegenover staan enorme tekorten aan personeel in de Techniek, Zorg en de Bouw. Dat betekent dat de mensen die aan de kant staan zoveel mogelijk omgeschoold moeten worden, zodat ook zij weer volop mee kunnen doen. Een andere uitdaging op de arbeidsmarkt zijn de ongeveer 100.000 arbeidsmigranten. Die hebben we heel hard nodig voor onze economie. Tegelijkertijd moeten we er op toezien dat er geen verdringing van Brabanders plaatsvindt door oneerlijke concurrentie. De arbeidsvoorwaarden en kosten moeten daarom voor alle werknemers gelijk zijn. Een fatsoenlijke huisvesting van de arbeidsmigranten is eveneens een belangrijk punt.
Waar zit het grootste knelpunt op de arbeidsmarkt?
In de energietransitie zijn ook veel banen nodig: monteurs en allerlei bouwspecialismen. De opleidingscapaciteit voor Techniek en de Bouw moet daarom ook vergroot worden. Nauwe contacten tussen de provincie en het onderwijs in Noord-Brabant zijn belangrijk. Het ambachtelijk werk moet geherwaardeerd worden, zodat meer jongeren daarvoor kiezen. In Duitsland bestaat de titel Meister nog voor goede vakmensen. Deze waardering moeten we terug krijgen in Brabant.
Hoe kan meer draagvlak voor de energietransitie verkregen worden?
Laat de bewoners in de buurt van windmolen- en zonneparken profiteren van de opbrengst. Bij de windmolens langs de A16 gaat 25% van de opbrengst naar de bewoners in de buurt. Lagere energieprijzen, het isoleren van huizen maar ook de financiering van o.a. buurthuizen kan uit de opbrengsten betaald worden. Ook het eerlijk verdelen van de kosten vergroot het draagvlak van de burger.
Natuur en milieu zijn uit balans geraakt in Brabant. Hoe heeft het zover kunnen komen?
Er is na de oorlog een sector opgebouwd vanuit de gedachte “nooit meer honger”. Voedsel werd op grote schaal geproduceerd voor Nederland en de wereld. De natuur is daardoor uit balans geraakt, zodat de biodiversiteit onder druk is komen te staan. De monocultuur en de intensiviteit leveren b.v. te veel stikstof op. De druk op de natuur en daardoor op de gezondheid van de bewoners neemt toe. De Q-koorts is daar een voorbeeld van.
Leiden er ook andere factoren tot krimp?
Los van het milieu is Nederland de strijd op de wereldmarkt aan het verliezen. Grond, arbeid en leveranciers zijn duur in vergelijking met o.a. Oost-Europa. In Oost-Europa hebben zich ook veel Nederlandse boeren gevestigd. Met hun kennis en ervaring produceren zij voor dezelfde markten als de boeren in Brabant. Duidelijk is ook dat de consument niet meer wil betalen voor de producten, zodat de oplossingen slechts op beperkte schaal in extensivering van de landbouw te vinden zijn. Kortom, de krimp van de sector is ook door andere factoren al ingezet. Gezamenlijk met de sector moet er naar oplossingen gezocht worden. Verkleining van de veestapel is hierbij onvermijdelijk.
Wat is je belangrijkste wapenfeit van de lopende periode?
Op het gebied van de energietransitie heeft de PvdA het voor elkaar gekregen dat de provincie zelf het goede voorbeeld gaat geven door haar eigen panden te verduurzamen. Verder hebben wij er mede voor gezorgd dat alle 2.500 sportverenigingen in Brabant gratis een energiescan voor hun accommodatie kunnen laten uitvoeren. De provincie begeleidt de clubs bovendien bij het zoeken naar de beste financieringsvorm. Op deze manier maken we verduurzamen heel toegankelijk!