Positieve cijfers: ook een Gools geheim?

Door Pernell Criens op 23 juli 2022

In de ban van een financiële afgrond

Wie aan de begroting van Goirle denkt, denkt meteen aan rode cijfers. Als het vier jaar lang over een afgrond gaat, dan zie je hem steeds duidelijker liggen. Als raadslid maak ik me daar al jaren zorgen om. Voorzichtigheid is verstandig, maar doemdenken werkt verlammend. Het is slecht voor de gemeentelijke organisatie, want het trekt geen sollicitanten. Maar erger nog: het remt maatschappelijke initiatieven. Wie durft er nog met vernieuwende ideeën aan te kloppen bij de gemeente?

Als ik de balans opmaak, heeft de angst voor de rode cijfers ons vooral narigheid opgeleverd.

  1. Brabants Dagblad stelde de vraag: Moet Goirle zelfstandig blijven? De uitkomst was even slikken. Maar liefst 50% denkt beter af te zijn bij Tilburg.
  2. De Strategische Heroriëntatie mag 180.000 euro kosten. Ik haakte al af bij de start van het proces. ‘Kiezen we richting 2040 voor mensen, bouwen of klimaat?’
  3. Het nieuwe coalitieakkoord: bezuinigen en nog eens bezuinigen. Nu en over het graf heen, zelfs als het niet nodig is.

Waarom horen we het goede nieuws niet?

Ik hoorde laatst iemand zeggen dat Goirle moet kiezen voor sport óf voor cultuur “want allebei kan echt niet meer”. Zo’n opmerking staat niet op zich en het is de reden om dit stukje te schrijven. Het lijkt wel of we massaal zijn gehersenspoeld. Is er tegengif tegen zulke waanideeën?

Jazeker. De nieuwe wethouder financiën had in de afgelopen raadsvergadering van 5 juli iets kunnen vertellen over de meicirculaire. Dat we miljoenen gaan overhouden en dat we in rampjaar 2026 nog tonnen in de plus staan, zelfs bij het slechtste scenario. Maar nee, in de raadsinformatiebrief staat onder de kop ‘Communicatie’: Niet van toepassing. Geen woord over het goede nieuws. Ik word er een beetje cynisch van. Komt het geld niet zo goed uit, na alle slechte voorspellingen?

 

Pernell Criens

Fractievoorzitter PvdA Goirle en Riel

Pernell Criens

Pernell Criens

Vanaf mijn tiende jaar woon ik in Goirle. Toen ik zestien was, kreeg ik verkering met een ‘echte’ Goirlenaar. Een goede match, want we zijn nog steeds samen. We hebben drie kinderen, twee dochters en een zoon. Zij wonen inmiddels buiten Goirle. Ik haalde mijn Atheneum diploma op het Mill Hill College. In de jaren

Meer over Pernell Criens